Kasdieniai patarimai dukrai #286

Kad ir kiek draugų turėtum, visada tarp jų turėtų būti bent vienas, kuris kuriam maistas ir gėrimai yra smagaus ir gilaus domėjimosi sritis. Nesvarbu kaip, iš kur ir kodėl: gal dirbo šalia kokio gero somelje, gal yra virtuvės šefas ar nori juo būti, gal tėvai turėjo vynuogyną ir spaudė vyną, gal dirbo restorane arba tiesiog mėgsta skaniai pavalgyti ir sugeba pats gaminti. Daugiau, nei klasikinius kotletukus iškepti. O gal kaip mūsų bendras pažįstamas – pats verda alų, skaito paskaitas ir gali užsimerkęs 50 alaus rūšių atskirti, kol liežuvis ir gomurys neatbunka.

Iš tokių draugų visada gausi geriausių patarimų, kur nueit skaniai pavalgyti, kokį vyną nusipirkti per 5 minutes iki parduotuvės uždarymo.

Gal tau papasakos ilgą ir gražią istoriją apie Valpolicella (daugybės vyninių slėnį), Amarone vyną,  kuriam surinktas kelių rūšių vynuoges vytina specialioje patalpoje net keturis mėnesius, kol uogytės netenka trečdalio ar daugiau buvusios drėgmės. Iš tokių uogų išpaustos sultys tirštos ir gerokai saldesnės nei įprastam vynui. Ne, vynas ne saldus, o sausas, tik alkoholio jame kokie 15%, mostelti į galvą gali greičiau nei skystas jo kolega spaustas iš šviežių vynuogių. Bruknės, džiovintos slyvos ir prieskoniai ir dar visokiausi vaisiniai ataskoniai – tokią puokštę gerai įgudusi nosis ir burna gali pajusti Amarone vyne.  Kai kam tai per tiršta, bet tada nereik jo gerti prie mėsos, o  verta pasimėgauti juo vienu. Amarone vynai (gero derliaus) kainuoja nemažai, tačiau atsitiktinumo dėka kažkada Amarone vynui išspaustų vynuogių žieveles panaudojo dar kartą (matyt buvo gaila buvo išmesti) ir antrą kartą iš šviežių vynuogių išspaustą vyną fermentavo su jomis. Va tada atsirado Ripasso. Labai svarbu, su kuo bendrauji ir kaip, ane? Ripasso buvo nepaprastai sėkmingas. Ir dar yra.

Patarimas – jei negali įpirkti gero Amarone vyno, o  į svečius eidama nenori nuvilti šeimininkų raudono vyno pasirinkimu, rinkis Ripasso – neapsiriksi.

O jei rinksies Prosecco – nežiūrėk labai įdėmiai  į kainą. Jo kaina dažniausiai neatspindi kokybės skirtumų. Prosecco už bet kokią kainą 9 kartus iš 10 bus geras.

Tiek patarimų, kol išmoksi rinktis, išragausi ir sudarysi savo topų sąrašą. Bet ir tada gerai turėti draugų, su kuriais gali pasikalbėti apie vyną ir jį ragauti.

 

Pirmyn Įrašas

Ankstesnis Įrašas

Komentarų: 0

© 2017 PROTO AISTROS

Temą sukūrė Anders Norén